Bezienswaardigheden Gardameer

Lago di Garda, of beter bekend als het Gardameer is het grootste meer van Italië. Rondom het meer vind je een combinatie van veel schilderachtige plaatsjes, stranden en de bergen wat het Gardameer zo prachtig maakt. Het Gardameer is een van de bekendste en populairste toeristische gebieden van Italië. Jaarlijks komen er massa’s toeristen naar deze plek om van hun vakantie te genieten. Het Gardameer voelt ondanks de grote stroom mensen die jaarlijks naar dit gebied komt niet aan als een plaats van massa toerisme. Nederlandse, maar ook buitenlandse toeristen komen na een vakantie aan het Gardameer graag terug naar deze prachtige vakantiebestemming.

Een van de redenen dat (Nederlandse) toeristen voor het Gardameer kiezen is dat het Italiaanse karakter van het gebied zoveel mogelijk behouden blijft. In het gebied zijn er vele sfeervolle terrassen met heerlijk lokaal eten, ijssalons met échte Italiaanse ijs en veel dorpjes in het centrum autovrij, zodat heerlijk door de Italiaanse straten geslenterd kan worden. In tegenstelling tot badplaatsen in landen als Griekenland, Spanje en Turkije, waar je veel fastfoodketens, dronken jongeren en drukte om je heen hebt, biedt het Gardameer veel meer rust.

Doelgroep Gardameer

In tegenstelling tot de badplaatsen in bovengenoemde landen, waar veel jongeren naartoe op vakantie gaan, trekt Het Gardameer voornamelijk gezinnen met kinderen en oudere echtparen. Tijdens de meivakantie en de zomervakantie zijn er erg veel Nederlandse vakantiegangers rondom de dorpjes van het Gardameer te vinden.

Dorpjes rondom Gardameer

Er zijn verschillende populaire dorpjes rondom het Gardameer. De bekendste en populairste dorpen zijn:

Lazise
Sirmione
Bardoline
Desenzano
Peschiera del Garda
Salo

Bezienswaardigheden Gardameer 

Er is veel te doen aan het Gardameer. Het hele jaar door is er de mogelijkheid om te vissen langs het Gardameer. Voor de sportievelingen kun je kitesurfen, wielrennen, en bergbeklimmen. Wat rustiger aan doen? Lekker met je handdoekje langs het strand of een wandeling door de bergen is ook zeker aan het Gardameer bewonderenswaardig. Om pas echt te genieten van het Gardameer kunt u het meer vanaf het water bekijken door middel van een boottocht. U heeft de mogelijkheid om zelf te kunnen varen, maar ook een rondvaart of een overtocht met de veerpont is mogelijk. De boottochten worden in grote aantallen aangeboden.

  • Salò

Salò ligt aan de westelijke oever van het Gardameer en behoort tot de regio Lombardije. Salò is rijk aan een strand en een haven. De haven van Salò wordt ook wel een van de elegantste en meest luxueuze badplaatsen genoemd. Je kunt aan de boulevard (die bovendien autovrij is) fijn wandelen. Verder biedt Salo ook gezellige straatjes met winkels en verrukkelijk Italiaans ijs. Wanneer je toch in Salò bent, neem dan meteen een kijkje in het oude stadhuis Palazzo del Podestà. Iedere zaterdagochtend en dinsdag is er markt. Vanuit Salò is het mogelijk om een boottocht naar het grootste en mooiste eiland van het Gardameer te varen, Isola del Garda. Officieel is het eiland en de bijbehorende villa privébezit, maar dit is sinds een paar jaar open voor publiek. Tussen april en oktober is het mogelijk dit eiland te bezoeken. 

  • Lazise

Lazise is een mooi dorpje langs het Gardameer. Het ligt aan de oostelijke oever van het Gardameer en de geschiedenis gaat terug tot aan de middeleeuwen. Dit plaatsje was een belangrijke handelsplaats. De oude stadsmuur en de San Nicolò kerk zijn daar nog historische overblijfselen van. Waar u ook zeker een kijkje moet wagen is aan de oude haven, je kunt daar heel fijn wandelen door de sfeervolle straatjes en langs het water. Het centrum van Lazise is vrijwel autovrij, wat het wandelen nog aangenamer maakt. Er zijn meerdere pretparken rondom het Gardameer. Canevaworld, Parco Nature Viva, Park Jungle Adventure en Gardaland. Gardaland is het grootste pretpark van heel Italië en ligt vlakbij Lazise. Gardaland beschikt over meer dan 50 attracties en ze bieden ook een Sealife Aquarium aan met haaien en andere onderwaterdieren. 

  • Steden Milaan en Verona 

Wanneer u zich dichtbij het Gardameer bevindt is het leuk om nabijgelegen steden te bezoeken. Met de auto en met de trein kunt u gemakkelijk naar Verona. Hierbij zijn de Arena en de opera zeker goede bezienswaardigheden. Voor meer informatie over de bezienswaardigheden in Verona klik hier. Milaan is ook zeker nog te doen qua reizen. U kunt Milaan gemakkelijk bereiken met de trein en de auto is ook mogelijk (gemiddeld korter dan 2 uur reizen). In Milaan, de modehoofdstad, vind je grote modemerken en de Dom van Milaan. Voor meer informatie over de bezienswaardigheden in Milaan klik hier.

  • Riva del Garda

Een na grootste stad aan het Gardameer is Riva del Garda. De stad ligt in het noorden van het Gardameer en zeker de moeite waard om te bekijken. In Riva del Garda heb je een uitgestrekt strand, bouwwerken als Chiesa Della Inviolata en de kenmerkende Torre Apponale en nog een prachtig historisch centrum. 

  • Sirmione

Sirmione is gevestigd op een schiereiland aan de zuidoever van het Gardameer. Sirmione is rijk aan een historische binnenstad en sfeervolle straatjes. Een bekende bezienswaardigheid in Sirmione is Castello Rocca Scaligera, een toren van het kasteel en deze biedt wonderlijk uitzicht over de stad. Ook de grotten van Catullus, Le Grotte di Catullo, zijn indrukwekkend om te zien door hoor prachtige bogen. De grotten zijn overblijfselen van een Romeinse villa. 

  • Monte Baldo

Wandelen op de bergtoppen van de Italiaanse alpen kun je uitstekend bij Monte Baldo. De bergtoppen van Monte Baldo verzekeren je van prachtig uitzicht over het Gardameer. Ook zijn de bergtoppen erg geliefd bij andere sportievelingen. Je kan hier ook goed mountainbiken of paragliden. Dan heb je ook nog de mogelijkheid om met de kabelbaan omhoog te gaan. Ze brengen je naar een hoogte van 1700 meter, verdeeld in twee etappes.