Bezienswaardigheden Adriatische kust

Bezienswaardigheden Adriatische kust

De Adriatische kust grenst aan de Adriatische Zee. De Adriatische kust is een populaire vakantiebestemming, aangezien het je zal voorzien van een vakantie met zon, zee, strand en veel cultuur. Bijzondere bezienswaardigheden zijn het Nationale Park Abruzzo, waar je de prachtige natuur kunt bewonderen in het leefgebied van de wolven en beren. In de straat San Marino kun je belastingvrij winkelen en in het Aquarium di Cattolica kun je een museum en aquapark bezoeken. Een aanrader voor families met kinderen. Tot slot zijn de grotten van Frasassi ook een aanrader. Heb je toch meer zin in een relax vakantie? Aan de Adriatische kust zijn talloze plekken waar jij met je handdoekje kunt ontspannen? Er is in Cesenatico speciaal voor Leonardo Da Vinci een badplaats ontworpen, deze wordt de Porto Canale Leonardesco genoemd. De lange kustlijn bestaat uit verschillende regio’s. Elke regio heeft stuk voor stuk zijn eigen bezienswaardigheden. We lichten er een paar hieronder even kort toe.

Venetiaanse Riviera / Costa Veneta

Venetiaanse Rivièra ook wel Costa Veneta wordt door de Italianen ook wel Costa Verde genoemd, wegens de grote aantallen pijnbomen. De regio bevindt zich in het noordoosten van Italië, waarvan een gedeelte tegen Slovenië en Kroatië aan ligt. Langs de Adriatische zee zijn talloze badplaatsjes, maar de bekendste is uiteraard Venetië. De Venetiaanse Riviera grenst aan de Golf van Triëst en aan de Adriatische zee. In de Venetiaanse Riviera ligt ook de Laguna Veneta, dat is een lagune met beschikking over 120 eilanden! Genoeg om te bezoeken dus. Venetië ligt in het centrum van de lagune. 

Een andere populaire bezienswaardigheid is de Lido Di Jesolo, een enorm uitgestrekt strand met een lange winkelstraat. In Triëst kun je een ritje maken in de oudste tram, en het is tegelijkertijd ook de koffie hoofdstad van Italië. 

Regio Le Marche

In de regio Le Marche vind je prachtige landschappen, ontelbare culturele schatten, stranden en uiteraard genoeg restaurantjes. Le Marche heeft zelfs de hoogste dichtheid aan kunstverzamelingen en musea van heel Italië. Le Marche heeft dan ook duizenden kerken, ruim duizend monumenten, forten, theaters en kastelen. Voor cultuur snuiven zit je in deze gebakken. 

De landschappen van Le Marche wordt gekenmerkt door de heuvelachtige landbouwgebieden met wijn- en olijfranken, hoge bergen, en de zandstranden.  De landschappen kun je goed ervaren in de stad Pesaro, waar je ook veel wilde dieren kunt spotten. Toch meer zin om te shoppen? Het centrum zit vol met gezellige winkeltjes. De hoofdstad van Le Marche, maar ook dé havenstad Ancona heeft veel leuke boetiekjes, winkels en restaurants. 

De stad is ook rijk aan historische bezienswaardigheden als bijvoorbeeld de bewonderenswaardige kathedraal van Ancona. De stad Macerata is ook zeker de moeite waard. De stad voorziet je van diverse theater-en muziekvoorstellingen in het openluchttheater, welke uit de 19e eeuw stamt. Ten slotte is de plaats Sirolo een prachtige plek. Het is rijk van een strand wat achter de rotsen is gelegen, felblauw water bevat en een centrum met sfeervolle straatjes. 

Regio Emilia Romagna

De regio Emilia Romagna ligt letterlijk aan de Adriatische kust en wordt gekenmerkt aan haar heerlijke eten. In deze regio zijn de gerechten als lasagne, parmaham, tagliatelle Bolognese, parmezaanse kaas en tortellini ontdekt, zeker het proeven waard dus. Een ander element waar Emilia Romagna aan wordt herkent is haar vlakke landschap. 

Ga je met kinderen op vakantie? Deze regio zit vol met pretparken. Leuke steden om te bezoeken in Emilia Romagna zijn, Ravenna en Bologna. Ravenna is een stad met kerken met mozaïek en gebouwen. In de basiliek San Vitale kun je de mozaïek goed bewonderen. Cultuur opdoen doe je gegarandeerd in Ravenna. Bologna staat bekend om een stad waarin de kleur rood in bouwwerken veel terug komt, zoals gebouwen en daken. De beroemde Bolognese saus is hier ontdekt dus qua eten kom je hier geen tekort.